Gader og veje i Silkeborg Til forsiden


Du er her:
Forsiden Om Silkeborg Gadenavne i Silkeborg Holbergsgade

Holbergsgade
Holbergsgade. Juni 2003.
Foto: Mogens Larsen

Holbergsgade

Gaden er opkaldt efter forfatteren Ludvig Holberg (1684-1754). Holberg er mest kendt for komedierne 'Jeppe på Bjerget' og 'Erasmus Montanus' men nævnes i den danske litteraturhistorie også som 'den danske litteraturs fader'.

Gadens beliggenhed
Holbergsgade ligger centralt placeret mellem Ryesgade og Steen Blichers Gade i Lyngbykvarteret i Silkeborgs midtby. Holbergsgade ligger dermed uden for det regulære digterkvarter i det nordlige Silkeborg.

Gadens længde
Vejen er 199 meter lang (kilde: Vej- og Trafik, Teknisk Afdeling).

Gadens karakteristika
Holbergsgade er præget af midtbyvillaer.

Gadens historie Lyngbykvarteret opstod omkring 1890, da man åbnede en jerbaneoverførsel ved det Koopmanske svineslagteri. I mange år var forholdene elendige i kvarteret, hvor flertallet af beboerne var arbejdere og småkårsfolk: vejenes brolægning var mangelfuld eller ikke-eksisterende, gadelygter var der ingen af, polititilsyn glimrede ved sit fravær - undtagen når der skulle pantes for skat eller lignende - og postgangen var meget uregelmæssig.
Med tiden løstes problemerne dog, efterhånden som bydelen voksede sammen med resten af Silkeborg. I dag er der næppe nogen, der kunne finde på at opfatte Lyngbykvarteret som dét uciviliserede Klondyke, det engang var.

Ludvig Holberg repræsenterer oplysningstiden. Hans erklærede hensigt med forfattervirksom-
heden var at sprede oplysning til gavn for offentligheden. Politisk var Holberg tilhænger af enevælden med kongen som landets overhoved. Alliancen mellem kongemagt og borgerskab
(den tredje stand) var grundlaget for et stabilt samfund. Bemærk, at Holberg var
antiaristokratisk og lagde afstand til adelen (den anden stand) i sine komedier.
Ludvig Holberg formulerede sig også inden for en række andre litterære genrer: heltedigte, science fiction (Niels Klims underjordiske Reise, siden genfortalt som tegneserie af Hans Scherfig) og essays. Her indtog Holberg en stilling som pioner, fordi han grundlagde den moderne og i dag umiddelbart tilgængelige litteratur i disse kategorier. Mindre kendt er Holbergs faglitterære produktion. Den tæller bl.a. filosofi, teologi, jura og økonomi.

Om forfatteren
Kalliope: Ludvig Holberg
Bøger om Ludvig Holberg

Af forfatteren
Tekster i Arkiv for Dansk Litteratur
Det kongelige Bibliotek: Elektroniske ressourcer
Bøger af Ludvig Holberg



Tekst: Susanne Linton/Rane Rørdam Knudsen.
Til toppen af siden


Find på websiderne. Opdateret 15. marts 2004. Tilrettelæggelse: Jytte Bak. Webredaktøren.