Post 2

Ørne Apoteket

Klik for kort
Ørneapoteket

Ørne Apoteket – en af Silkeborg mest farverige og spændende bygninger bygget af en murer med kærlighed til sit fag.

Ørne Apoteket – (Vestergade 9) er nok en af Silkeborgs mest særprægede bygninger. Den er opført i 1898 og er bygget af murermester Carl Frederik Nielsen, men tegnet af Anton Rosen. Bygningen blev opført til privatbolig for murermesteren selv. Mens underetagen blev udlejet til butik.
Apoteket flyttede ind i 1903. Den gang hed det dog Silkeborg Apotek og flyttede dertil fra hjørnet af Hostrupsgade og Vestergade. Apoteket er grundlagt allerede i 1842 i Them. Apoteket i Them dannede sammen med distriktslægefunktionen samme sted områdets sundhedscenter. I 1856 tillod staten at både læge og apotek flyttede til Silkeborg.

 

Italiensk Inspiration

Den særprægede bygnings form er inspireret af en rejse til Italien, som murermester Nielsen foretog. Til byggeriet er brugt mange forskellige materialer og der er ikke sparet på noget. De mange udsmykninger er Anton Rosen værk og som det ses er de forarbejdet med stor håndværksmæssig dygtighed. Selve udsmykningen er en besynderlig blanding af ornamenter og figurer. Således er der i siderne hjørner af en borg, som meget vel kunne være hentydning til Silkeborg. Der er også en frise, som afbilleder arbejdet i murefaget. Der er også stjernetegn, ornamenter, som mest ligner artiskokker og over døren er et smukt udført vikingeskib på vej ud på gaden.
Som (endnu) et kuriosum kan nævnes at bygningen også er prydet af Silkeborgs byvåben som byen fik da den blev købstad i 1900. Men da bygningen er fra 1898 fik den byvåbnet før byen fik det.

Læs mere om Ørne Apoteket på Wikisilkeborg.

Se næste post