Post 8

Andelsboligforeningerne

Klik for kort.
Andelsboliger på Århusvej

Andelsboligerne langs Århusvej under opførelse.

 
Der er mange blokke med almennyttige boliger på Århusbakken. Andelslejlighederne begyndte at skyde op i 1943 opført af AAB – Arbejdernes AndelsBoligforening. På ret få år fik AAB og Arbejdernes Byggeforening bygget gode boliger til mange mennesker.

Flere havde endda garage og køleskab. Nogle af dem blev kaldt millionærblokke på grund af de fine forhold, der på mange måder lå over hvad almindelige arbejderfamilier var forvænt med. 
Men bygningen af lejligheder langs Århusvej blev faktisk allerede påbegyndt i 1941 af en forening, der først og fremmest ville bekæmpe arbejdsløshed, nemlig LAB – Landsforeningen for Arbejdsløshedens Bekæmpelse. Denne forening forsøgte at skabe arbejdspladser gennem en række initiativer. For eksempel indsamlede de madrester og kogte dem til svinefoder, de reparerede tøj og byggede boliger. 
LAB, som er stiftet i Silkeborg, drev sin virksomhed i mange steder i landet og foreningens filosofi var at udnytte den ledige arbejdskraft til nyttigt arbejde. 
LAB byggede kun en blok på Århusbakken, det er den første rødstensblok der ligger på højre hånd når man kommer op ad bakken. 

Læs mere om Arbejdernes Andelsboligforening på Wikisilkeborg.

Se næste post