Post 7

Sundhedsskolen og den gamle fattiggård

Klik for kort.
Silkeborg Fattiggård

Silkeborg Fattiggård før Århusbakken blev bebygget. I baggrunden ses sygehuset.

 
Sundhedsskolen ligger på samme adresse som Silkeborgs fattiggård Frydensbjerggård gjorde. Fattiggården blev indviet i 1902 og var byens tilbud til folk der ikke kunne tage vare på sig selv.

Gården skulle finansiers med landbrug, hvor de fattige arbejdede. Det var dog ret svært at få regnskabet til at gå op og i rigtig mange år gav fattiggården store underskud. 
På trods af det flotte navn Frydensbjerggård var fattiggården ikke et rart sted at være. Man bestemte ikke selv om man ville bo på fattiggården – det var kommunen der bestemte hvornår man måtte flytte ud igen, man var frataget borgerlige rettigheder og blev behandlet meget formynderisk. 
Dagen bød på hårdt arbejde, uden løn – de fattige fik selvfølgelig mad og et sted at sove. Men alle fattiglemmerne, som de blev kaldt, havde også andre problemer end bare manglende arbejde, mange var fordrukne eller havde mentale problemer. Det gjorde fattiggården til et meget uroligt sted at bo ofte præget af ævl og kævl. På mange måder et utrygt sted at bo – især for børn, som der også var en del af. 
I 1942 flyttede fattiggården til Vester Kejlstrup og bygningen på Århusbakken rummede husvilde i en årrække til 1962. Her blev Frydensbjerggård endelig blev revet ned for at give plads til en sygeplejeskole. 

Læs mere om Frydensbjerggård på Wikisilkeborg.

Se næste post