Post 20

Hotel Dania

Klik for kort
Hotel Dania

Hotel Dania på Torvet i Silkeborg. Her fotograferet i 1922 pyntet op til fest.

Hotel Dania er fra 1848 og dermed Silkeborg ældste. Men det gamle hotel har dog skiftet stil og udseende flere gange siden det åbnede. Ikke mindst ved en stor brand, der hærgede hotellet i 1961.

 

Begyndt som kro
Hotellet startede dog i langt mere ydmyge omgivelser i 1848 end dem vi kender i dag. I 1848 fik Jan Heegaard Mikkelsen Grabow bevilling til krohold og til udskænkning af stærke drikke. Det blev begyndelsen. Den første bygning var en lav en-etages bygning. Hotellet var bygget 2 år efter byen blev oprettet så der var ikke brug for så mange værelser til at begynde med. Den lille kro fik en fin omtale af den engelsk rejseforfatter Horace Marryat i 1859, som nød opholdet på Dania placeret i det uforstyrrede og uciviliserede, men meget høflige og opmærksomme Silkeborg.
Med tiden blev det dog nødvendigt at udvide. Den første udvidelse fandt sted i 1888 hvor endnu en etage blev bygget ovenpå. I 1916 blev endnu en etage lagt til. Det var den markante bindingsværksetage som endnu kan ses. Dermed var bygningen nogenlunde udbygget i forhold til facaden mod Torvet. Men bag til ligger endnu en tilbygning fra 1934.
Under en facaderenovering i 1961 blev store dele af hotellet raseret af en brand. Den gav dog også ejerne lejlighed til en større modernisering.
I 1960’erne var der også natklub og det var også dengang Underhuset blev en del af hotellet.