Post 18

Hovedgårdslængen

Klik for kort
Vestre Længe fotograferet i 1935

Vestre Længe fotograferet i 1935. Bygningen huser nu Silkeborgs lille arbejdermuseum – en lejlighed indrettet som en papirarbejderbolig så ud i omkring 1910.

Hovedgårdslængen (Christian 8.s Vej 52) eller hvad der er tilbage af den huser Silkeborgs Arbejdermuseum. Længen, der er en af byens ældste bygninger, er opført i 1777. Dermed er det kun selve Hovedgården, hvor Silkeborg Museum har til huse, der er ældre. Hovedgårdsbygningen er fra 1767.

 

Køkken og to stuer

Silkeborg Hovedgårds længer har tidligere fungeret som avlsbygninger på den lille herregård. Da Silkeborg Papirfabrik blev etableret i 1844 manglede man boliger til arbejderne og man indrettede derfor arbejderboliger i de to staldlænger – “østre længe” nærmest åen og “vestre længe” langs med Christian 8.s Vej.
I følge distriktslæge Fibigers beskrivelse fra 1863 bestod lejlighederne af et lille køkken på 4,5 kvadratmeter, der samtidig var entre. Her var der et lille brændefyret jernkomfur med ringe. Der var ikke indlagt vand, det skulle hentes ved pumpen uden for. Dertil var

der to stuer en på 8 og en på 14 kvadratmeter. Der var en ovn i hvert rum og 2,2 meter til loftet. Endvidere var der et lille jordstykke til lejlighederne med plads til blomster og lidt grøntsager. Der var 8 lejligheder i vestre længe på det tidspunkt.
Omkring 1911 begyndte man at tale om at bygge villaer på de attraktive grunde, hvor længerne lå. Der hvor østre længe lå blev der omkring 1920 opført store herskabsvillaer, mens vestre længe i 1917 udstykkedes til forskellige købere – blandt andre snedker Kjær, som købte den ene halvdel. Da længen endelig blev revet ned i slutningen af 1920’erne rev Kjær kun halvdelen af sin del ned og byggede et hus på den. Resten lod han stå. Derfor kunne Silkeborg Museum i 1998 indrette en arbejderlejlighed som den kunne have set ud i omkring 1910. Ikke mindst takket være snedker Kjær.

Læs mere om Silkeborg Hovedgård på Wikisilkeborg

Se næste post