Post 17

Knaps villa

Klik for kort
Knaps villa

Knaps Villa fotograferet i 1979 da den endnu var privat fødeklinik i byen.

Med udsigt over havnen ligger den store herskabsvilla (Åhavevej 2A), som er opført i 1920/21 for bankdirektør Arnold Knap. Den er tegnet af Silkeborgs hofarkitekt Anton Rosen og er faktisk hans sidste store arbejde i byen.

 

Fødeklinik og kollektiv

Den toetages villa har en ret bastant muret hovedetage og en karakteristisk tilbagetrukket overetage med rødmalet bindingsværk. Ellers er villaen uden den store dekoration, som karakteriserer flere af Anton Rosens tidligere arbejder i byen.
Villaen blev opført netop på det tidspunkt, hvor området omkring havnen ændrede karakter. Silkeborg Hovedgårds gamle længer og den store ladebygning blev revet ned og der opstod et nyt og fint kvarter med tre herskabsvillaer langs med den vestlige side af Havnen. Det var på samme tidspunkt, at Kammerslusen blev taget i brug.
I 1956 købte frk. V. Rasmussen Knaps villa og indrettede her den private “Midtjysk Fødeklinik”, der hjalp adskillige silkeborgensere til verden i årene 1956 til 1979. En glasrude i indgangsdøren blev forsynet med en indgravering af en stork. Da der var mest at lave for klinikken var det årlige fødselstal oppe på omkring 300. Med klinikkens lukning overtog fødeafdelingen på Silkeborg Sygehus alle fødsler.
Derefter var husets skæbne uvis i et par år. Ejerne kunne ikke umiddelbart komme af med det – sikkert fordi det var for stort til for en privat køber. Men i 1982 købte seks personer huset og indrettede et bofællesskab. Sådan fungerede det indtil 1994, og ifølge en af beboerne, var det et godt sted at bo, med ikke så få fester i de store stuer.
I 1994 købte Silkeborg Kommune huset, hvorefter det blev moderniseret og indrettet til hjemsted for Silkeborg Turistbureau, der slog dørene op for publikum 10. maj 1996.
I 2012 flyttede Turistbureauet imidlertid til det gamle rådhus på Torvet. Så indtil videre står Knaps villa tom og venter på nye spændende aktiviteter.

Læs mere om Knaps villa på Wikisilkeborg.

Se næste post