Post 15

Havnesporet

Klik for kort
Havnesporet foran papirfabrikken anno 1920

Havnesporet foran papirfabrikken anno 1920.

Havnesporet stammer fra en tid hvor industrien var meget nærværende i Silkeborg by. Både gasværket, slagteriet og papirfabrikken brugte banen til at modtage eller afsende varer. Alle virksomheder der er væk nu – lige som Havnesporet.

 

Jernbaner til industrien

Da Silkeborg blev koblet på det nationale jernbanenet i 1871 var det allerede besluttet at der skulle lægges skinner til flere at de forskellige industrier der var i byen.
Godsvognene blev i begyndelsen rangeret af heste, men man har også brugt små damp- og diesellokomotiver. I sin storhedstid var der mange vogne der skulle rangeres. Med tiden svandt det ind fordi transporten flyttede over på lastbiler og fordi industrien lukkede. Som eksempelvis gasværket.
Det var DSB der stod for rangering og godstransporten i det hele taget. Den faldende godsmængde gjorde det dyrt at opretholde et beredskab i Silkeborg. Særligt da den sidste faste kunde Papirfabrikken gjorde klart at den ville køre hele sin fragt via landevejen. Derefter blev det vedtaget at lukke godsbanen helt.
Den sidste tur blev kørt i december 1994, og det endda med tomme godsvogne til ære for pressen, der ønskede at dokumentere togdriften på havnesporet i tekst og billeder.
Og så blev det alligevel til en tur mere. For i 1996 fik papirfabrikken uventet leveret cellolose på godsvogne igen. Heldigvis lå sporene der endnu.

Læs mere om Havnesporet på Wikisilkeborg

Se næste post