Post 12

Rosens Vandtårn

Klik for kort
Anton Rosens vandtårn

Anton Rosens fine vandtårn bygget for den “vandglade” Commichau i 1902.

Rosens Vandtårn eller Commichaus? Nu omtales den fine bygning mest som Rosens, men det er bygget i 1902 til den succesfulde tekstilfabrik C. Commichau & Co.
Tårnet er angiveligt bygget af hensyn til forsikringen. Da man i Silkeborg på daværende tidspunkt havde en temmelig ringe vandforsyning forlangte forsikringsselskaberne høje præmier på grund af brandfaren.
Men tårnets historie skal også spejles i fabrikant Commichaus forhold til vand. Commichau var stærkt engageret i den tyske præst Sebastian Kneipps idéer om vand og dets helbredende kræfter. Han var en af de drivende økonomiske kræfter bag anlæggelsen Silkeborg Kneippkuranstalt også kaldet Kneippkuren. Det var en kuranstalt der på grundlag af Kneipps teorier helbredte gæsterne med kolde bade, nøjsom kost og motion. I et spektakulært bygningskompleks, også tegnet af Anton Rosen, tilbød Kneippkuren behandlinger fra 1897.

 

Armeret beton

Commichau var altså fascineret af vand, hvilket sikkert også har gjort, at lige netop han byggede et vandtårn til sin fabrik til gavn for både arbejdere og brandforsikringen.
Tårnet nåede faktisk også at bevise sit værd i forhold til brandbekæmpelse – allerede i 1904 da en hård vinter havde frosset vandledningerne til. Commichaus vandtårn var frostfrit og kunne levere vand til slukningen.
Ud over at være en lille arkitektonisk perle med sine skønvirkeudsmykninger og graciøse former, er tårnet også et tidligt eksempel på byggeri i armeret beton og dermed meget avanceret for sin tid. Vandbeholderen har en kapacitet på omkring 23,5 kubikmeter og det er ca. 15,5 meter højt.
Vandtårnet blev fredet i 1986. En gruppe af silkeborgs borgere reagerede, da det smukke tårn gik i synligt forfald omkring 1980 og fik gjort Silkeborg Kommune interesseret i at restaurere og bevare tårnet.

Læse mere om Silkeborg Kneippkuranstalt på Wikisilkeborg.

Se næste post