Instituttets emblem med initialerne JSD
Forsiden
Prolog
Instituttet
Uddannelsen
Eleverne
Hverdagen
H.G. Junker •
Epilog
Litteratur og links
Silkeborg Museum
Lokalhistorisk Arkiv
Silkeborg Bibliotek

H.G. JUNKERS INSTITUT

Historien om et internationalt gymnastikinstitut i Silkeborg 1910-1940.


Forstander Junker underviser kursisterne i anatomi
Forstander Junker underviser kursisterne i anatomi. Bemærk den intime atmosfære og
de gennemsavede kranier på skolebordene.

H.G. Junker

Hans Grunnet Junker (1875-1948) var landmandssøn fra Kolding-kanten, men han sprang fra ploven for at blive lærer. Lærereksamen blev taget på Vinthers Seminarium i Silkeborg i 1897. Og dette bekendtskab med Silkeborg er givetvis årsagen til, at han senere valgte netop Silkeborg til sit virke. Efter lærereksamen tog H.G. Junker på statens etårige lærerkursus i gymnastik og kom i forbindelse med dansk gymnastiks førstemand, gymnastikinspektør K.A. Knudsen.

H.G. Junker kunne være blevet en af dansk idræts helt store personligheder. Han virkede som K.A. Knudsens assistent frem til 1910, og under det store stævne i Silkeborg i 1908 ledede han gymnastikken for Vejle Amts Gymnastikhold. H.G. Junker valgte imidlertid en livsgerning, som kom til at betyde, at han stort set blev glemt i den danske idrætsverden.

H.G. Junker
H.G. Junker var gymnastikkens, dansens og idrætspædagogikkens mand. Konkurrencesport interesserede ham klart mindre. Han var en dygtig underviser, en formidabel organisator og et ganske selvbevidst menneske. H.G. Junker vidste, hvad han ville. Der var således ingen tvivl om, hvem der bestemte på Instituttet. Skulle H.G. Junker blive for firkantet, trådte hustruen, Agnes, gerne til og glattede ud.

Politisk var H.G. Junker retsstatsmand, og blandt hans nærmeste venner var Instituttets læge, Viggo Starcke. H.G. Junker var fritænker, og en konsekvens heraf var, at han ikke blev begravet i indviet jord.

H.G. Junker var en kendt skikkelse i Silkeborg. Blandt andet kendt for sit noget afvigende tøj af engelsk tilsnit. H.G. Junkers virke var normalt helt koncentreret omkring Instituttet, men han var dog lokalt pioner inden for Rotary-bevægelsen, idet han i 1933 tog initiativ til Rotary-afdelingen i Silkeborg.

< Forrige side | Næste side >

Kranier, skolebøger, fyldepen og blækflasker ses på skolebordene
Kranier, skolebøger, fyldepen og blækflasker ses på skolebordene.

Publiceret i anledning af Arkivernes dag den 8. november 2003 "Kroppen i lyst og nød" i et samarbejde mellem Silkeborg Museum, Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg Bibliotek.