Instituttets emblem med initialerne JSD
Forsiden
Prolog
Instituttet •
Uddannelsen
Eleverne
Hverdagen
H.G. Junker
Epilog
Litteratur og links
Silkeborg Museum
Lokalhistorisk Arkiv
Silkeborg Bibliotek

H.G. JUNKERS INSTITUT

Historien om et internationalt gymnastikinstitut i Silkeborg 1910-1940.


Gymnastiksalen med alle moderne redskaber
Den imponerende gymnastiksal med alle moderne redskaber.

Instituttet

Det nye instituts virke var de første år noget spredt. De teoretiske fag foregik i Junkers private bolig, Aahuset, Åhavevej 101. Senere blev nabohuset, nr. 99, bygget og inddraget. Den praktiske uddannelse skete på byens skoler og sportspladsen. Men disse forhold var i længden utilfredsstillende, og H.G. Junker tog derfor i 1914 initiativ til et storstilet byggeri: Institutbygningen på Åhavevej 95.

Silkeborg Kommune støttede projektet ved at garantere for 1. prioritet, men der skulle andre garanter til. Og her fik H.G. Junker hjælp fra to ledende industrifolk og en internationalt kendt idrætsmand, idet Poul Larsen, Alexander Foss og J.P. Müller gav garanti for 2. prioritet. Den danskfødte engelske dronning Alexandra ydede også et bidrag til instituttet.


Instituttet efter 1924
Instituttet efter 1924, hvor der er bygget to etager oven på gymnastiksalen.

H.G. Junkers nye Institut blev en imponerende bygning med ca. 25 elevværelser, gymnastiksal, dagligrum, spiserum, lærerværelser og undervisningsrum. Gymnastiksalen var imponerende efter datidens målestok. Aldrig havde man set en så stor og velindrettet gymnastiksal. Nogle talte ligefrem om den flotteste gymnastiksal i hele Norden. Og de engelsktalende elever havde i hvert fald aldrig set noget så storslået. Her blev gymnastikken så sandelig taget alvorligt!

Instituttet blev bygget på det værst tænkelige tidspunkt. 1. verdenskrig var nærved at kuldkaste alle de store visioner, før de var kommet rigtig i gang. Instituttet blev derfor først endeligt udbygget i 1924, idet der blev bygget elevværelser i to etager over gymnastiksalen. Der var nu 52 elevværelser - alle sammen enkeltværelser. Familien Junker - Hans Grunnet Junker (1875-1947) og Agnes Junker (f. Holm) (1881-1957) og deres syv børn, Gunhild (f.1907), Ragnhild (f.1907), Rolf (f.1908), Inger (f.1911), Bodil (f.1913), Karen (f.1916) og Palle (f.1919) - boede også i det imposante bygningskompleks.

I haven ved åen blev der bygget et solidt lysthus, og en gang i 1930'erne blev der i den store have anlagt tennisbaner. Der var endvidere god plads til at dyrke dans og øve gymnastik i haven.

H.G. Junkers Institut lå lige ned til Gudenåen, og ad vandvejen havde man jævnligt kontakt til Junker-familiens landejendom Stengården i Sejs. Stengården forsynede Instituttet med friske grøntsager - specielt tomater var en specialitet.

< Forrige side | Næste side >

Sommerkursus 1922
Program fra sommerkursus 1922 i bl.a. det Ling'ske system.

Publiceret i anledning af Arkivernes dag den 8. november 2003 "Kroppen i lyst og nød" i et samarbejde mellem Silkeborg Museum, Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg Bibliotek.