Instituttets emblem med initialerne JSD
Forsiden
Prolog
Instituttet
Uddannelsen
Eleverne
Hverdagen
H.G. Junker
Epilog •
Litteratur og links
Silkeborg Museum
Lokalhistorisk Arkiv
Silkeborg Bibliotek

H.G. JUNKERS INSTITUT

Historien om et internationalt gymnastikinstitut i Silkeborg 1910-1940.



Eksamensbevis fra 1911 tilhørende Margareth Ann Smith
Eksamensbevis fra 1911 tilhørende Margery Ann Smith, som fik bedømmelsen 'Merit' ~ fortjenstfuldt. Formfuldendt underskrevet af H.A. Langfield, Frode Sadolin, K.A. Knudsen og naturligvis H.G. Junker.
Epilog

H.G. Junkers Institut overlevede ikke tyskernes besættelse af Danmark. Instituttet fortsatte ganske vist sin virksomhed efter den 9. april 1940, men kort inde i september samme år overtog tyskerne Instituttet. De engelske elever så at sige strandede i Danmark, og selv om de blev fordelt hos danske værtsfamilier, var det en sørgelig afslutning på dette internationale gymnastikinstitut. For grundlæggeren H.G. Junker blev det en personlig tragedie, idet han rent fysisk sygnede hen ved at se sit livsværk blive besat af den tyske besættelsesmagt.

Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg Museum har gennem en årrække arbejdet på at sikre denne historie. Det er sket gennem indsamling af arkivalier, fotografier, erindringer og genstande. Mange har bidraget til dette arbejde. Ikke mindst de gamle elever fra Instituttet. Grå Borup-Nielsen (f. Starcke) har været et uvurderligt mellemled mellem det gamle Institutmiljø og eftertiden. Grå Borup-Nielsen havde på et relativt tidligt tidspunkt sørget for at samle materiale om Instituttet på Institut for Legemsøvelser i København. Dette materiale er nu også overført til Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg. Historien er nu samlet i Silkeborg - og sikret for eftertiden.

< Forrige side | Næste side >

Værsgo 1934
Værsgo-program-heftet fra foråret 1934.

Publiceret i anledning af Arkivernes dag den 8. november 2003 "Kroppen i lyst og nød" i et samarbejde mellem Silkeborg Museum, Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg Bibliotek.